Profile

Detalii tehnice – Profile PVC

Trebuie să fim atenţi, în primul rând, la caracteristicile tehnice ale elementelor componente ale tamplariei atunci când facem o investiţie în ferestre şi uşi.  Documentându-ne, încercăm să evităm să schimbăm ferestrele în 4-5 ani de la montaj şi să suportăm costurile unor noi reparaţii ce apar la schimbarea acestora.

Salamander, ca producator de profile pentru tamplarie PVC, sub aceast denumire produce doar profile Clasa A, conform normelor europene pentru construcţia uşilor şi ferestrelor (EN 12608), grosimea peretelui exterior de 3,0 mm

Deşi la prima vedere cei 3,0 mm faţă de cei 2,5mm, grosimea maximă atinsă de pereţii exteriori ai profilelor clasa B, nu ar părea că aduc o contribuţie atât de importantă ca să justifice diferenţa de preţ, în realitate diferenţele sunt substanţiale. Comparând cu cu profilele de clasă B, ferestrele SALAMANDER – exclusiv clasa A – prezintă anumite caracteristici care le diferenţiază superior:

  • se prelucrează mai bine
  • nu necesită reglaje ulterioare ale ferestrelor şi uşilor
  • durata de viaţă estimată la 40 de ani.
  • rezistenţa mecanică a colţurilor cu 20% mai mare la profilele Salamander faţă de orice profil clasă B
  • încovoierea şi torsiunea cu 12% mai mică la profilele Salamander faţă de orice profil calsa B
  • rezistenţă la smulgere a şuruburilor infiletate în profilele Salamander este cu 20% mai mare faţă de orice profil clasa B

Un atu pentru arhitecţi, constructori şi, nu în ultimul rând, beneficiari finali, îl reprezintă rezistenta profilelor colorate la curbare. Până la urmă, toate aceste lucruri sunt fireşti datiorita plusului de material (10%) pe care îl are un profil clasa A fată de un profil clasa B

Ceea ce este important şi diferenţiază sistemele pentru ferestre si usi Salamander de majoritatea profilelor de pe piaţă, este comportarea statică foarte bună (şi în condiţii de garanţie) inclusiv la ferestre mobile de dimensiuni mari.
Astfel, se pot realiza ferestre oscilobatante într-un singur canat cu o suprafaţă maximă de 2,25 m2 (cercevea: Lmax = 1,4 ml; Hmax = 2,5 ml) pentru ferestrele albe şi cu o suprafaţă maximă de 2 m2 (cercevea: Lmax = 1,3 ml şi Hmax = 2,5 ml) pentru ferestrele color.

Armarea profilelor are o influenţă directă asupra funcţionalităţii în timp. Armarea profilelor PVC trebuie să respecte întocmai recomadarile producatorului de sistem, astfel:

  • Armătura de minim de 1,5mm pe toc,
  • Armătura de minim 1,5 mm pe profil alb, respectiv de 2mm pe profil color.